Verslag presentatie nieuwe Sportbijbel

Op vrijdagvond 23 maart  werd de nieuwe Sportbijbel gepresenteerd in de Kleine Melm te Soest. Alweer de 5e druk (1e druk was in 1998). De Sportbijbel heeft de afgelopen jaren zijn weg gevonden naar vele sporters en bevat naast het Nieuwe Testament, in de Herziene Statenvertaling, onder meer een 7-tal getuigenissen van (ex-)(top)sporters. Daarnaast is er een register opgenomen van sport gerelateerde onderwerpen met verwijzingen naar Bijbelteksten.

Door Piet den Ouden 
Voor een fotoverslag: klik hier. Voor het nieuwe Promofilmpje: klik hier (zie ook homepage website).

Vele levens zijn door de jaren heen veranderd door het lezen in de Sportbijbel. Zo ook het leven van Celine Bron Nederlands kampioen BMX rijden toen zij de sportbijbel van Elize kreeg op de Youth Alpha en sindsdien weet dat geloof en sport en de Bijbel wel degelijk samen kunnen gaan. Ook het leven van Jeanne Korevaar (wielrenster in de ploeg van onder andere Marianne Vos en Anna van der Breggen) staat in het teken van Sport. Maar door het geloof en het lezen in de sportbijbel weet ze dat er meer in het leven is dan winst en verlies.

Midden 2017 was de vorige editie (uit 2014) goeddeels op zodat het tijd werd om over een nieuwe Sportbijbel na te gaan denken. Een heel project gezien alles wat erbij komt kijken. Gelukkig zijn er ook nu weer sponsors bereid gevonden die de uitgave van deze versie hebben gefinancierd. Het project werd vanuit het bestuur door Paul Tulp getrokken met ondersteuning van Bastiaan Manschot. Marjan van Houwelingen en Annechien Willingen werden verantwoordelijk voor de interviews van de getuigenissen, foto’s en de lay-out.

Maar ja, wat zou een Sportbijbel zijn zonder getuigenissen van sporters. Aan deze 5e editie werkten mee Olivier Pilon (voetballer), Merijn Korevaar (wielrenner), Carlos Anker (rolstoeltenisser), Erik Spil (sport evenementen als marathonlopen, bergbeklimmen), Erna Last (schaatsen), Henri Ruitenberg Sr, (schaatsen, Elfstedentocht) en Ardon de Waard (ex-prof voetballer en directeur stichting Geloofshelden).

Vanavond was het dan zover dat de Sportbijbel werd gepresenteerd en het eerste exemplaar kon worden uitgereikt. Eerder deze dag was hierover al een interview (vanaf 34.57) te horen geweest met Tijmen Stuut op Groot Nieuws Radio. Vanaf 19.00 uur druppelen de genodigden binnen in het gezellige onderkomen de Kleine Melm van Stan en Francisca Uyland. Onder het genot van thee en koffie is er tijd om nader kennis te maken en elkaar te spreken.

Zo spraken we met Olivier Pilon die in zijn kinderjaren de sportkampen bezocht en hierdoor in aanraking kwam met de Sportbijbel. Vooral de verhalen van de sporters spraken hem erg aan verteld hij. Hij verzorgt voetbalclinics bij de zomerkampen en verteld daarbij ook over wat het geloof voor hem betekend en wat hem brengt.

Rond 20.00 uur opent voorzitter Paul Tulp de avond en geeft in zijn openingswoord aan dat het doel van de Sportbijbel is dat deze wordt weggegeven en dit het uitdelen is van Gods Woord. Daarna gaat hij voor in gebed en geeft het woord aan Ardon de Waard die toelichting geeft op de werkzaamheden van de stichting en hoe is het is om te leven en te geloven binnen de sportwereld. Tevens benadrukt hij hoe mooi het is dat veel jonge gelovigen deel uitmaken van het kernteam en hiermee tijd apart zetten voor God. Verder is er het idee om 365 dagen dagboek te maken voor jongeren.

Daarna is het woord weer aan Paul die een toelichting geeft op het ontstaan van deze editie van de Sportbijbel. Een aantal geïnterviewde sporters is ook aanwezig deze avond. Door middel van vragen aan Marjan, Annechien en enkele sporters horen we hoe de Sportbijbel tot stand is gekomen maar vooral ook welke kansen deze bied. Zo geeft Ardon aan dan van de ruim 7 miljard mensen op de wereld er meer dan 5 miljard zijn die iets met Sport doen. Sporters worden veelal vereerd maar wij, als Geloofshelden, vereren onze God. Verder zou hij graag een Sportbijbel aan Ruud van Nistelrooij willen geven. Marjan verteld dat niet direct Sport de doorslag gaf om mee te doen maar om in iemands leven door te dringen. Annechien gelooft in de kracht van ieder mens en het geloof dat mensen geraakt kunnen worden ook door de worsteling die ze kunnen hebben. Dit wilde ze terug laten komen in de interviews. Olivier tenslotte gebruikt de Sportbijbels om aan zijn vrienden en teamgenoten te geven.

Aansluitend dankt Paul de mensen die de Sportbijbel vorm en inhoud hebben gegeven. Zij ontvangen hiervoor een mooi bos bloemen uit zijn handen. Tevens dankt hij de sporters voor hun openheid en kwetsbaarheid om tenslotte een woord van dank uit te spreken aan de sponsors en voor alle giften om de productie van de sportbijbel te kunnen realiseren.

Hierna gaat Ardon over de tot de uitreiking van de 1e sportbijbel aan Bastiaan Manschot die van zijn liefde voor Jezus getuigt en oproept om Hem te volgen en die dit zelf al jaren in de praktijk brengt op de vele sportvelden die hij jaarlijks bezoekt.

Tot slot sluit Paul de avond af met een dankwoord waarna Ardon voorgaat in dankgebed en we onder het genot van een hapje en drankje nog wat na kunnen praten.

Ook bij deze 5e druk mogen we erop vertrouwen dat de 10.000 Sportbijbels hun weg weer zullen vinden naar vele sporters en andere geinteresseerden. En dat zij misschien voor het eerst, of opnieuw, door de liefde van de Here God en de Here Jezus voor deze wereld geraakt en aangesproken mogen worden. De getuigenissen van de sporters mogen hiervoor model staan.

Meer info over de Sportbijbel (met onderaan een 'bestel-link'): klik hier