Verslag Benefiet (incl. foto's en radioverslag)

BENEFIET TOERNOOI – Stichting “Keep on Fighting N.A.H.” - Joey Snijders 24 juni 2017 bij IJFC IJsseltein

Zaterdag 24 juni wordt alweer het 3e benefiettoernooi georganiseerd door de Geloofshelden. De afgelopen twee edities waren we te gast geweest bij voetbalclub CJVV te Amersfoort. Dit jaar zijn we te gast bij IJFC te IJsselstein.

Door onze gastcorrespondent: Piet den Ouden

Als doel voor dit jaar hebben de Geloofshelden gekozen voor Stichting “Keep on Fighting” N.A.H. (Niet Aangeboren Hersenletsel) gekozen. Deze stichting heeft bekendheid gekregen door Joey Snijders, die als voetballer van onder meer GVVV (uitkomend in de 2e divisie) uit Veenendaal, ruim 2 jaar geleden, een auto ongeluk kreeg als gevolg van een hersenbloeding. Dit was voor de familie van Joey de aanzet om de stichting op te richten. De stichting is er enerzijds voor een stabiele toekomst, met veel therapie, voor Joey en anderzijds behartigt de stichting ook de belangen van andere 25+ ‘ers met NAH. De volledige opbrengst gaat naar het goede doel. Het toernooi draait om ontmoeting, plezier en samen mensen steunen die het hard nodig hebben.

We spraken met de organisatie en vroegen hen: Hoe zijn jullie tot de keuze van dit doel gekomen. “de achterban van de Geloofshelden wordt om goede doelen gevraagd. We hebben 6 voordrachten gekregen. In gebed tot God vragen we of hij ons wil leiden in de keuze en we zijn bij Joey Snijders uitgekomen. Het is ook een aansprekend doel omdat hij een actief voetballer was wat ook aanspreekt bij de doelgroep waarvoor het we het toernooi organiseren:” Begin februari is er een ontmoeting geweest met de familie Snijders en hebben ze kennis gemaakt met Joey waarmee ook de bevestiging kwam dat ze de juiste keuze hebben gemaakt.

De voorbereiding is in november 2016 gestart. Zo moest de juiste locatie worden gevonden en men is uitgekomen bij voetbalclub IJFC in IJsselstein. Een club waarmee direct een klik was en die zijn volledige medewerking toezegde en het doel ook direct omarmde.

Waren er vorig jaar nog 7 deelnemende teams. Dit jaar zijn er liefst 20 teams die zich hebben ingeschreven!! Deze zijn ingedeeld in 3 categorieën te weten een recreatieve competitie met 5 teams, een competitieve categorie met 12 teams en voor het eerst dit jaar zijn er ook 3-G teams. Prachtig natuurlijk dat ook zijn van de partij zijn dit jaar. Voor de kleineren onder ons is er een springkussen waar ze zich op uit kunnen leven.

’s-Morgens vroeg worden we goed opgevangen bij IJFC en beginnen we de dag met gebed en dragen we dag op aan God en vragen of Hij ons deze dag wil leiden. Daarna worden de praktische taken uitgevoerd en wordt alles klaar gezet en de laatste puntjes op de welbekende “I” gezet. In het algemeen gezien ziet het programma er als volgt uit. Het toernooi is van 12.00 – 17.00uur waarna de prijsuitreiking plaats zal vinden en we afsluiten met de gebruikelijke veiling.

Vanaf 11.30uur worden de deelnemende teams verwacht, die allemaal € 100 inleggen als inschrijfgeld. Daarnaast is er de mogelijkheid om een bijdrage te doen in één van de collectebussen. Het toernooi wordt gespeeld met 7 tegen 7, G-teams spelen 5 tegen 5,. In totaal wordt er op 7 velden gespeeld en zijn er 8 scheidsrechters die de leiding hebben over de wedstrijden.

Vanaf 11.15uur druppelen de teams één voor één binnen en wordt het een drukke en vooral gezellige boel en worden er weer de nodige contacten gelegd en wordt er bijgepraat met elkaar. Na de miezer regen in de ochtend is het gelukkig droog als het toernooi wordt geopend door het tonen van een filmpje van Joey Snijders waarin hij bezig is met zijn revalidatie programma in Amerika. Jaap Overeem, namens de Stichting “Keep on Fighting” geeft hier verdere toelichting op. Lourens Fieten geeft de praktische zaken door aan de deelnemende teams en spreekt een gebed uit en draagt de middag op aan God.

Hierna gaat het toernooi los en beginnen de wedstrijden waarin het er direct al fel aan toegaat, zeker in de competitieve poules. Tussen en tijdens de wedstrijden spreken we met de verschillende teams over hun deelname. Zo spreken we met Michiel van de Zwevende Vogels. Zij nemen deel aan de recreatieve competitie. Michiel is al sinds 2009 bij de Geloofshelden betrokken. Voetballen voor een goed doel spreekt het team aan en ook de respectvolle omgang met elkaar. 

Team Gideon (van Gideon boeken) is via Tijmen Stuut op de hoogte gebracht van het toernooi en zij formeerden een team middels personeelsleden, schrijvers en familieleden.

Ondertussen zijn de 1e wedstrijden gespeeld en doet in de recreatieve competitie Bappie 1 van zich spreken want zij winnen hun 1e wedstrijden. In de A poule van de competitieve competitie is het reuze spannend en halverwege leidt Flowmotive de dans met FC Heidebeek en Jong Kawin op het vinkentouw. In de B poule doet Baltena goede zaken want zijn winnen al hun eerste 3 wedstrijden. FC Rembrandt blijft goed in het spoor van Baltena met 2 punten minder.

De G competitie kenmerkt zich vooral door de spelvreugde bij de teams. Maar vergis je niet ook hier wil men graag winnen. Nedereind 2 begint het beste en wint zowel zijn 1e wedstrijd als ook de penaltyserie.

Ondertussen verrast een afvaardiging van de voetbalverengingen VVIJ en IJFC de organisatie met een cheque. Op Hemelvaartsdag, tijdens de jaarlijkse benefietwedstrijd tussen oud VVIJ en oud IJFC, heeft men een verloting gehouden waarvan de opbrengst ten goede komt aan het goede doel van vandaag. Men kan een cheque van liefst € 450 overhandigen. Tevens heeft de organisatie de Edwin van der Sar foundation ook aangeschreven die met een bedrag van € 350 over de brug komt. Prachtige bedragen natuurlijk waarvoor dank.

De scheidsrechters zijn ook meer dan tevreden met de verloop van de wedstrijden en de wijze waarop er gespeeld wordt en hoe respectvol de spelers met elkaar omgaan. Er zijn wedstrijden bij waar men allen voor het begin en het eind hoeft te fluiten.

De spelers van Jong Kawin zijn op het toernooi terecht gekomen door een verbinding met Bastiaan Manschot. We volgen hun wedstrijd tegen FC Heidebeek waar het er fanatiek aan toegaat en FC Heidebeek uiteindelijk met 3 – 2 aan het langste eind trekt.

Natuurlijk mag op een dag als deze een gesprek met de afvaardiging van de Stichting en de familie van Joey niet ontbreken (heel fijn dat zij er ook bij waren). Ze vinden het mooi dat er nu een toernooi buiten hun eigen regio wordt gehouden zodat er ook breder meer bekendheid komt voor Joey en zijn lotgenoten. Ze vinden het ook geweldig hoeveel teams er meedoen en roemen de De Geloofshelden hoe ze de organisatie ter hand nemen. Iets wat natuurlijk alleen maar kan als je over de juiste vrijwilligers beschikt. We spreken ook met hen over Joey en hoe hij tegenover dit soort initiatieven staat. Joey vindt het geweldig wat er allemaal wordt georganiseerd en hoeveel mensen er zich inzetten voor het goede doel. Via facetime is er regelmatig contact met hem. Wat vooral aan Joey opvalt is hoe positief hij in het leven staat. Zijn levenslust en doorzettingsvermogen zijn een grote steun in het revalidatieproces en ook voor zijn vriendin en familie. Spijtig is dat er voor Joey geen geschikt revalidatieprogramma is in Nederland is omdat deze programma’s in ons land maar tot een leeftijd van 25 jaar lopen. In zijn revalidatie periode die hij nu in Amerika doormaakt, en die morgen afloopt, maakt hij goede stappen vooruit en dat geeft vertrouwen naar de toekomst toe. Gelukkig is zijn woning inmiddels zo aangepast dat ze er kunnen blijven wonen. Iets wat ook voor de broodnodige rust zorgt.

Tristan Dekker en Bastiaan Manschot hebben ook een drukke middag als wedstrijdsecretarissen met het zorgen dat de wedstrijden op tijd beginnen, de scores bijhouden worden, en zorgen dat de scheidsrechters met de juiste wedstrijdbriefjes op het veld staan. Ze krijgen dan ook geregeld hulp van Daphne Tulp hierbij. Bastiaan heeft als “speaker” nog de taak om het geheel aan elkaar te praten maar dat is iets wat hem op het lijf geschreven is.

Net na 15.00uur zijn in de competitieve poules alle wedstrijden gespeeld en kunnen we de balans opmaken. Was het in poule A halverwege al heel spannend op het einde zo mogelijk nog meer. Winnaar werd Flowmotive met 12 punten. FC Heidebeek en Jong Kawin eindigden ieder met 10 punten. Door het onderling resultaat eindigde FC Heidebeek op plaats 2 en Jong Kawin op 3. In de B poule verspeelde Baltena zijn koppositie en moest in de rangschikking winnaar FC Rembrandt en Young Brothers voor laten gaan.

De kruisfinales leveren ook de nodige spannende wedstrijden op vooral in de wedstrijden waar een finale plaats te verdienen is. In de wedstrijd FC Heidebeek – FC Rembrandt neemt FC Rembrandt de leiding en laat zich daarna inzakken. FC Heidebeek dringt aan om tot de gelijkmaker te komen. Aan de andere kant komen er in de counter ook mogelijkheden voor FC Rembrandt zodat het spannend blijft tot het einde maar gescoord wordt er niet meer zodat FC Rembrandt naar de finale gaat. In de andere halve finale tussen Flowmotive en Young Brothers neemt laatst genoemde ploeg de leiding maar krijgt ook Flowmotive de nodige kansen. De gelijkmaker hangt in de lucht maar het duurt tot de laatste minuut voordat die valt zodat strafschoppen de beslissing moeten brengen. De Young Brothers nemen deze iets beter dan Flowmotive zodat ook zij naar de finale gaan.

Doordat LifeWireZ niet aan de kruisfinale kan deelnemen wordt er vanuit de HGJV jongeren 2 teams gevormd die tegen elkaar uitkomen. In een wedstrijd waar het plezier er aan alle kante afspat wordt het een onderling feestje van begin tot het einde. De wedstrijd zelf eindigt in 4 – 4 en ook de penalty serie brengt pas laat een beslissing. Uiteindelijk wordt HGJV 1 de winnaar.

Ondertussen zijn de wedstrijden om de plaatsen 5 tm 12 gespeeld en gaan we op naar de slotwedstrijden om te zien wie de sportieve winnaar wordt van deze 3e editie van het benefiettoernooi. De wedstrijd om de 3e en 4e plaats gaat tussen FC Heidebeek en Flowmotive. In de openingsfase komt FC Heidebeek op een 1 – 0 voorsprong maar in de slotfase buigt Flowmotive in enkele minuten de achterstand om in een voorsprong van 2 – 1 en wint uiteindelijk met 3 – 1. De finale gaat dan tussen FC Rembrandt en de Young Brothers. In de poule wedstrijd won FC Rembandt nipt met 3 – 2 zodat het, op voorhand, spannend leek te worden. Maar niets was minder waar. Dit keer liet FC Rembrandt duidelijk zien wie de sterkste was want al in de openingsfase liep de ploeg binnen 5 minuten uit naar een 3 – 0 voorsprong om tenslotte met een 5 – 0 overwinning de winst te pakken. Vermeldingswaardig is nog het 5e doelpunt van Olivier Pilon die na een technisch jongleer hoogstandje op de achterlijn de bal op bijna onnavolgbare wijze binnenschiet en daarmee voor een waardige afsluiting zorgt.

Bij de G-teams is het de hele middag feest waar ze naast de onderlinge wedstrijden ook nog strijden om de penalty bokaal. Prachtig om te zien en te ervaren hoe intens soms ook deze mensen dit evenement ervaren. Bij deze teams is Nedereind 2 in beide categorieën de onbetwiste winnaar.

Tenslotte was er ook het toernooi van de recreatieve voetballers. En ook hier een prima entourage. Zeer sportieve wedstrijden met ook nog een mixteam. De onderlinge verschillen waren klein want liefst 5 van de 10 wedstrijden eindigden in 1 – 0. Een hele spannende competitie dus waarin uiteindelijk in de finale Zwevende Vogels met 3 – 2 winst te winnen van Die Mannschaft zodat zij de beker pakten.

Het toernooi kent een zeer sportief verloop en er wordt vrijwel geen wanklank gehoord. Enige smetje is een pittige blessure die één van de spelers oploopt: er zit een scheur in de overgang van de achillespees naar de kuitspier. Een voorzichtige schatting is dat hij over 4 a 6 weken pas weer iets kan (voor nu: gips en volledige rust).

Nadat alle teams omgekleed waren konden we overgaan tot de prijsuitreiking maar alvorens dat te doen luisteren we eerst naar een videoboodschap vanuit Amerika door Rob Snijders, de vader van Joey, waarin hij onder meer iedereen bedankt voor zijn en haar bijdrage aan dit toernooi. Zoals eerder aangegeven zitten zij nu in Amerika voor de revalidatie therapie. Aansluitend nemen we 1 minuut stilte in acht voor enerzijds het recentelijk, plotselinge, overlijden van één van de nog jonge bewoners van de woonvoorziening Nedereind en anderzijds voor het overlijden van Tonny van der Linden jarenlang spitsspeler van DOS (voorloper van FC Utrecht). Bij de prijsuitreiking krijgen alle spelers van de G-teams nog een tas met allerlei verschillende cadeautjes wat bijzonder in de smaak valt bij de deelnemers.

Ook is er een aparte aanmoedigingsprijs voor één van de deelnemende teams. Dit jaar gaat deze naar Bal op het dak 3. Een ploeg met zeer jonge voetballers die het toch aandurfden om in competitieve competitie uit te komen.

Lourens Fieten sluit af met ons door het uitspreken van een dankgebed waarin hij God dankt voor de fijne dag die we met elkaar mochten hebben en dat alles zo goed verlopen mocht.

Hierna volgt de veiling ook altijd een (financieel) hoogtepunt op deze dag. De leiding en uitvoering hiervan ligt in handen van Tijmen Stuut, Tristan Dekker en Dapne Tulp. Het aanbod was ongekend groot dit jaar met ook nu weer een aantal echte collectoritems ertussen. Naast de inmiddels gebruikelijke, gesigneerde, voetbalshirts en kaartjes voor verschillende wedstrijden zijn er nu ook boeken, cadeaupakketten van verschillende amateurploegen en ook een 2-tal arrangementen van de wedstrijden IJsselmeervogels – GVVV en GVVV – IJsselmeervogels teams waar Joey gevoetbald heeft. De verkoop wordt gedaan bij opbod en bij de verschillende items wordt er goed tegen elkaar opgeboden. Het hoogste bedrag wordt opgehaald voor 2-kaartjes voor de wedstrijd Nederland – Zweden. Deze gaan voor € 350 weg. Het door de internationals gesigneerde  shirt van de recent gespeelde wedstrijd tussen Marokko en Nederland brengt € 300 op. In totaal brengt de veiling net iets minder dan € 3.000 op wat ook een nieuw record is.

Zo komt er een einde aan prachtige dag die, ondanks het soms wat mindere weer, toch meer dan geslaagd genoemd kan worden. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan de vele teams die er waren en de wijze waarop iedereen met elkaar omging. Niet te vergeten natuurlijk de vele, vele vrijwilligers die zich belangeloos hebben ingezet deze dag.

Een speciaal woord van dank aan onze gastheer van deze dag: voetbalclub IJFC want zonder van hun accommodatie gebruik te mogen maken was dit niet mogelijk geweest. Fantastisch hoe de club op het verzoek heeft gereageerd en er mee is omgegaan. Ook van hun kant is het goed bevallen want ook voor volgend jaar is de uitnodiging alweer op zak, al zal hier nog wel officieel over gesproken moeten worden. Afhankelijk van de KNVB kalender en, als we er uit komen, de eventuele activiteiten van IJVV en IJFC zal het toernooi dan op 23 of 30 juni worden gehouden.

De totale opbrengt van deze editie gaat sowieso richting de € 6.500 wat wederom een nieuw record is!! Fijn dat er zo’n mooi bedrag naar Stichting “Keep on Fighting” NAH kan worden overgemaakt. Want dat is waar we het allemaal voor deden vandaag en middels de videoboodschappen en beelden is wel duidelijk geworden dat er (veel) geld nodig blijft voor een betere toekomst voor Joey Snijders en zijn lotgenoten.

Klik hier voor een fotoverslag van het evenement.
Klik hier voor een radioverslag van RTV Utrecht (van 15.58 tot 20.03).