Van 18 februari tot 24 februari mocht Geloofshelden gastheer zijn voor het Moldavische zaalvoetbalteam van Atletiko Futsal Akademy Chisinau wat door AIA Moldova gedragen en geleidt wordt. Ze hadden het verlangen om in Nederland een aantal clinics te geven en wedstrijden te spelen. We mogen terugkijken op een geweldige en gezegende week! 

Na een lange pittige reis kwam het team, bestaande uit 13 spelers en 3 stafleden, aan op de verblijfplaats: ‘de Schaapskooi’ in Ottoland. De week was gevuld met: 3 sportclinics voor een basisschool en een sport naschoolse opvang en ook aan jongeren (waaronder één met een meat, great and eat). Met veel enthousiasme werd dit gegeven en aan deelgenomen. En uiteindelijk door het intensieve programma 1 training.

Ook was de week gevuld met 3 spannende wedstrijden tegen: Regioteam Utrecht (3-2 verlies na 0-2 voorsprong) FCK de Hommel (4-1 verlies na 0-0 ruststand) en TPP Rotterdam (6-1 verlies, waar TPP met ex-prof Nourdine Boukari speelde)

Atletiko was na 3 wedstrijden in 5 dagen en de clinics, bezoekjes en vele reizende kilometers aan het einde van hun latijn. De spelers van Atletiko vroegen of we niet zwaar teleur gesteld waren in de resultaten. 'Nee absoluut niet'. Ondanks de zeer zware omstandigheden waren de tegenstanders zeer te spreken over de weerstand die ze kregen en waren enorm dankbaar dat het team helemaal naar Nederland wilde komen. We hebben enorm genoten van dit jonge fris, soms te veel op de aanval, spelende team. Ook mistte men 3 ervaren spelers i.v.m. werk en gezin.

Verder was er tijd voor ontspanning dmv een bezoek aan Amsterdam Centrum o.l.v. een vrijwillig gids van Youth With A Misson Amsterdam en hebben we het Corrie ten Boom Huis in Haarlem bezocht waar we na afloop vertrokken naar Het Openhuis in de Haarlemse Schalkwijk, voor een heerlijke Ghanese 3-gangen maaltijd. Ook werd er in Amsterdam en werd er een Eredivisiewedstrijd zaalvoetbal bezocht waarin we genoten van de oa het fantastische team spel van FC Eindhoven o.l.v. Karim Bali.

Elke dag nam het team na het ontbijt tijd voor het kijken aan de hand van laagdrempelige filmpjes op internet over levenszaken en spraken ze hier met elkaar door  over de ware essentie van het leven. En was er op zondag een laagdrempelige Sportschurch. Deze overdenkingen werden in het Roemeens, de basistaal in Moldavië, gedaan.

Het bijzondere is dat 80% van de spelers van het team niet christelijk gelovig zijn. Op de vraag waarom men toch voor deze Futsal Akademy wilde spelen gaf men antwoorden als vertrouwen, eerlijk, geen vage sponsors met verkeerde geldstromen. Bastiaan, als facilitator en Nederlandse reisleider, viel op dat de leiding van het team zo ontzettend geduldig, invoelend en kostbaar met de spelers om ging. Daarnaast de gedrevenheid en passie om op futsal gebied en als futsal organisatie grote stappen te maken door veel te trainen en veel aandacht te geven aan de spelers en trainers. Prachtig om te zien en horen!

Ook werd er de hele tour aandacht geschonken aan Vrienden voor Sijmen. De 2 jarige Sijmen den Hartog heeft Neuroblastoom fase 4, een zeer ernstige vorm van kinderkanker. Velen hebben, ondanks de pinpas, gegeven en… geven kan nog altijd, waarvoor nogmaals dank! Voor meer informatie of doneren: ga naar de website van Vrienden voor Sijmen.

De Moldaviërs en Geloofshelden kijken zeer dankbaar en voldaan terug op een bijzonder en kostbare week, waarin God de Regisseur was. In alles is voorzien en Zijn Licht mocht schijnen op vele plekken, waaronder in de Nederlandse topzaalvoetbalwereld. Bij deze bedanken we ook de ontzettend grote aantallen mensen die van koken t/m vervoer en alles wat daar om heen en tussen zat aan mee hebben gedragen!

Atletiko Futsal Akademy Chisinau is 4 jaar geleden opgericht en speelt in de verschillende divisies in Moldavië. Ook organiseert men in Moldavië clinics voor jongeren, scholen en andere verenigingen. Het eerste team komt uit in de nationale competitie en herbergt vier zaalvoetbal internationals, waarvan er 2 mee waren. Het nationale team van Moldavië staat 59e op de FIFA ranking.