Geslaagd 1e lustrum G-voetbaltoernooi

Zaterdag 12 januari 2019 werd het 1e lustrum G-voetbaltoernooi gehouden in Zwolle. Binnen de G-voetbalwereld inmiddels een zeer gewaardeerd toernooi georganiseerd door Geloofshelden.

Liefst 14 teams hadden zich aangemeld, wat een nieuw record was. 5 jaar geleden werd het initiatief genomen om het toernooi te organiseren om zo ook binnen het G-voetbal meer naamsbekendheid te krijgen voor Geloofshelden. Een prima gelegenheid om het geloof uit te dragen en de naam van God groot te maken. Immers wie we ook zijn, hoe we ook zijn en wat we ook zijn, we zijn allemaal geliefde kinderen van onze Hemelse vader.

Jaarlijks wordt het toernooi gehouden op Sportcampus De Pelikaan te Zwolle waar ook het jaarlijkse G-voetbalkamp, wat in de zomer plaatsvindt, al eens is gehouden. De campus beschikt over een fraaie indoor soccer hal met 2 FIFA kunstgras velden van 15x30meter.

Nadat de laatste voorbereidingen zijn gedaan draagt de organisatie de dag op aan God waarna vanaf 09.00uur zich de eerste teams melden bij het wedstrijdsecretariaat. Het lijkt wel op een reünie want er is veel onderlinge herkenning onder de spelers. Enerzijds door toernooien uit eerdere jaren en anderzijds doordat men elkaar heeft ontmoet tijdens de zomerkampen. Alle teams zijn mooi op tijd zodat we ook volgens het tijdschema kunnen starten.

Om 10.00uur gaan we aan het toernooi beginnen. Voorafgaand hieraan worden er teamfoto’s gemaakt en wordt er door Ailina een gebed uitgesproken.

Er wordt in 2-poules van 7 teams gespeeld ieder op hun eigen niveau. De wedstrijdduur is 8 minuten en de teams bestaan uit 3-spelers en een keeper. Loopt het verschil in score op dan mag het team wat achterstaat een extra veldspeler inbrengen. Helaas kan de winnaar van vorig jaar, dit jaar niet aanwezig zijn zodat we zeker een nieuwe winnaar gaan krijgen. Voor alle teams in beide poules is er na afloop een beker.

Vanaf het begin wordt er met veel inzet en passie gestreden op beide velden. Gescoord wordt er ook volop in de openingsronde. Zo verslaat URK 1 -
Het Harde 1 met 6 – 4 en walst Het Harde 2 over Geloofshelden 2 heen met 7 – 0. Het is hartverwarmend om het enthousiasme te zien bij de teams en de begeleiding. De wedstrijden staan onder leiding van een 3-tal scheidsrechters die geen al te moeilijke ochtend hebben om de wedstrijden in goede banen te leiden.

Tussen de wedstrijden door zoeken de teams en spelers elkaar om bij te praten en ervaringen uit te wisselen. Er wordt ook met veel waardering over het toernooi en de organisatie gesproken. We kunnen dan ook vaststellen dat het toernooi inmiddels een begrip is geworden zeker in de omgeving van Zwolle waar de meeste teams vandaan komen.

Door de sportcampus is een koffiehoek ingericht waar aan de inwendige mens wordt gedacht en men naast koffie/thee ook een broodje kan kopen. Verder is alles door hen ook prima geregeld. De tafel van het wedstrijdsecretariaat is ruim voorzien van sportbijbels (een unieke uitgave van Geloofshelden met naast het Nieuwe Testament ook getuigenissen van sporters). Deze kunnen door de deelnemers worden meegenomen.

Ondertussen gaan de wedstrijden verder en er begint zich al een stand af te tekenen nadat 3 van de 6 wedstrijden zijn gespeeld. In poule A zijn Urk 1 en Vitree 1 de ploegen die aan de leiding gaan en in poule B zijn Het Harde 2 en Meekelenkamp de koplopers. Laatst genoemde team heeft een goede relatie met eredivisie club PEC Zwolle en speelt in tenues van het 1e elftal van deze club. Ook bezoekt men regelmatig het stadion om een wedstrijd van PEC bij te wonen. Elk doelpunt wordt ook met veel enthousiasme gevierd waaruit blijkt dat de spelers het ook goed naar hun zin hebben.

Het voetbal zelf is het aankijken meer dan waard. Er wordt van tijd tot tijd goed gecombineerd en er worden prachtige doelpunten gescoord. Naarmate we richting het einde van het toernooi gaan, en de spanning toeneemt, melden zich meer en meer spelers bij de tafel van het wedstrijdsecretariaat om hun kansen op de eindzege in te schatten. En spannend blijft het tot de laatste ronde in beide poules. Wat dat betreft heeft de toernooi organisatie een perfecte wedstrijd indeling weggezet.

In poule A gaat de laatste speelronde tussen Urk 1 en Vitree 1. Vitree begint met 3 punten voorsprong aan de wedstrijd. Urk moet dus winnen om de eindzege op te eisen. Bij een gelijk aantal punten telt het onderlinge resultaat. Urk 1 laat er geen twijfel over bestaan wie de beste is in Poule A, want met uitstekend voetbal wordt Vitree met 4 – 1 aan de kant gezet en is men winnaar van het toernooi.

In poule B vechten Het Harde 2 en VRC 3 om de eindzege. In een bloedstollende wedstrijd trekt Het Harde 2 met 4 – 3 aan het langste eind en wordt VRC 3 uiteindelijk 3e op doelsaldo achter Meekelenkamp.

Rond 13.00 uur worden de laatste wedstrijden gespeeld en kan de eindstand worden opgemaakt en worden alle spelers en de begeleiding naar de tafel van het wedstrijdsecretariaat gevraagd voor de prijsuitreiking. Tijmen roept in volgorde van de eindstand de teams in beide poules naar voren voor de prijsuitreiking. Nadat dit heeft plaatsgevonden spreekt hij een dankgebed uit om God te danken voor deze geweldige dag.

Het is een zeer geslaagde dag geworden waarvoor we God mogen danken dat Hij zelf in ons midden was. Er is geen wanklank gehoord op dit sportieve toernooi. En gelet op de reacties na afloop van de deelnemende teams mag de organisatie ook volgend jaar weer rekenen op een hoge opkomst. Een mooier compliment is niet denkbaar en heeft het toernooi zich definitief gevestigd binnen het G-voetbal.

Verslag: Piet den Ouden