Benefiet wederom succes (incl. foto's)

Op zaterdag 23 juni werd de 4e editie van het Geloofshelden Benefiet Voetbaltoernooi afgewerkt. Opnieuw was de plaats van handeling IJsselstein. Waren we vorig jaar te gast bij voetbalclub IJFC. Dit jaar waren we bij de “buren” van VVIJ welkom. 

Door: Piet den Ouden
Voor een fotoverslag: klik hier

Voor dit jaar waren er 2 doelen geselecteerd te weten Buurtgezinnen.nl – IJsselstein en Cross Culture – Nieuwegein. De eerste organisatie zet zich in voor gezinnen die onder druk staan in de meest ruime zin van het woord. Soms zit het tegen en stapelen problemen zich op binnen een gezin. Ouders kunnen dan moeite hebben om alle ballen in de lucht te houden. Ze kunnen dan een beroep doen op zogenaamde steungezinnen. Deze gezinnen worden dan gekoppeld aan een vraaggezin in de buurt. Deze steunouders hebben een groot hart en helpen graag anderen. Het betreft vooral preventieve hulp die eventueel gecombineerd kan worden met andere vormen van hulpverlening. 

Buurtgezinnen bestaat in Nederland nu circa 4 jaar en is op dit moment actief in ruim 30 gemeenten. In IJsselstein zijn circa 15 van deze gezinnen aangesloten die dit alles op vrijwillige basis doen. Vanuit de gemeente is er nauwelijks tot geen financiële bijdrage. Door de benefietbijdrage kunnen er verschillen activiteiten worden georganiseerd waar een financiële bijdrage voor nodig is. Zo staat er onder meer een ontmoetingsdag op het programma. 70% van de opbrengst vandaag is bestemd voor deze ontmoetingsdag en voor gezinnen die niet op vakantie kunnen gaan.

Het tweede doel voor vandaag betreft Cross Culture Nieuwegein. Het betreft een warme en kleurrijke kerk in Nieuwegein die mensen met allerlei culturen samenbrengt en verbindt. Zowel christenen als niet christenen. Zij willen een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt. Dit werd mooi gesymboliseerd door de vlaggen van Amerika en Iran te laten zien. Landen die politiek en cultureel totaal verschillend zijn. Maar voor Christen geldt dat het kruis van Jezus universeel is. We hebben allemaal hetzelfde beeld van het verzoende offer wat Hij voor ons gebracht heeft. Wie we ook zijn en welke achtergrond we ook mogen hebben. Er worden door hen tal van verschillende activiteiten georganiseerd zoals samenkomsten voor tieners, groepsvakanties en praktische hulp. 30% van de opbrengst is bestemd voor de jaarlijkse groepsvakantie. Voor aanvang van het toernooi presenteren beide organisaties zichzelf aan alle deelnemers. 

De organisatie van het toernooi en de mensen van VVIJ zijn vanaf 7.30 uur in de weer om alles op tijd klaar te hebben voordat de teams zich melden. De ervaringen van de eerdere toernooien heeft er voor gezorgd dat er een draaiboek is waar alles in is vastgelegd zodat dit allemaal goed, en volgens schema, verloopt. Na ieder toernooi wordt er ook geëvalueerd en eventuele verbeterpunten worden doorgevoerd.  

Opnieuw hebben zich een groot aantal teams voor deze dag aangemeld zodat er opnieuw sprake is van een goed bezet toernooi. Vanaf 9.15uur beginnen de teams binnen te druppelen en lijkt het hier een daar op een (jaarlijkse) reünie gezien de vele bekende gezichten. Dit jaar hebben zich 7 teams ingeschreven voor de recreatieve competitie en 10 teams voor de competitieve competitie. In totaal dus 17 teams, één meer dan vorig jaar, in een 7 tegen 7 competitie waarbij de competitieve teams in 2 poules zijn ingedeeld.

Het toernooi wordt door Lourens Fieten met gebed geopend en aan God opgedragen en verder spreekt hij de wens uit dat het een sportief toernooi mag worden. om exact 10.30 uur wordt er afgetrapt door de teams waarbij het geheel van deze dag door Bastiaan Manschot aan elkaar wordt gepraat. Tevens bewaakt hij de aanvangstijden en de eindtijden van de wedstrijden. Daarnaast is er assistentie in het bijhouden van het scorebord en de poulestanden. Vanaf de aftrap wordt er op alle velden fanatiek gestreden voor de winst. 

Direct is er al een familie onderonsje in de openingswedstrijd tussen De Snickers en Gideon. Hier staan vader en zoon de Waard tegenover elkaar. De winst gaat met 2 – 0 naar De Snickers maar het lukt Ardon niet om zijn zoon Aaron te passeren. Hier zal vast nog over zijn nagepraat in huize de Waard.  

Gelukkig gaat het er allemaal zeer sportief aan toe vandaag zodat de scheidsrechters een rustige dag hebben en de fluit niet al teveel in actie hoeft te komen. De EHBO support kan ook beperkt blijven tot wat pleisters en hier en daar een ijszak.  

Het is mooi om te zien en te ervaren dat er een ontspannen sfeer heerst op het sportpark waar naast de wedstrijden ook gelegenheid is om elkaar te ontmoeten en om bij te praten. Tevens is er de gelegenheid om met de medewerkers van de goede doelen in contact te komen. Mooi ook at er mensen van beide goede doelen aanwezig zijn!

Inmiddels beginnen de eerste uitslagen binnen te druppelen. In de recreatieve competitie wordt direct al volop gescoord in het duel tussen WZAWZDB (Wij Zijn Ajax Wij Zijn De Beste) en Gospel for Europe. De eindstand daar wordt 4 – 6. Team Bappie doet het ook goed in openingswedstrijden deze competitie.

In de competitieve competitie poule A is Christelijke Jongelieden het team wat van zich doet spreken. Zij winnen de eerste wedstrijden zonder tegen doelpunt. In poule B maken FC Berbatov en De Bovenkamer de dienst uit voor de pauze.

In tegenstelling tot de eerdere edities van het benefiettoernooi is er nu gekozen om tussen de middag een pauze te plannen waarin de teams kunnen eten en tevens wordt dan de veiling gehouden en niet aan het einde van het toernooi zoals te doen gebruikelijk was. In totaal zijn er dit jaar 16 veilingstukken met een aantal echte collectors items zoals keepers handschoenen van Marc Andre ter Stegen (keeper van FC Barcelona en het Duitse nationale elftal) en een gesigneerd Nederlands elftal shirt van Ruud van Nistelrooij. Daarnaast zijn er wedstrijdkaarten voor PEC Zwolle met wedstrijden naar keuze en verschillende amateurarrangementen bij Quick Boys en GVVV. Nieuw dit jaar zijn een weekend weg in een verbouwde schaapskooi en een standplaats voor week op camping Buitengewoon in Schoonloo. De veiling in deze nieuwe opzet wordt een groot succes met een totale opbrengst van liefst € 3.450, wederom een record. Het hoogste item is het shirt van Ruud van Nistelrooij wat voor € 420 van eigenaar verwisseld. 

Vanaf 13.30 uur gaat het toernooi weer verder en zullen de beslissingen gaan vallen welke teams er door zullen gaan naar de kruisfinales. En we zijn natuurlijk ook benieuwd of hier en daar de vermoeidheid al toeslaat of dat er sprake zal zijn van een after lunch dip. Van dan laatste is nog niets te merken in de eerste wedstrijden na de pauze want de teams vliegen er direct weer vol in. De zon is inmiddels volop gaan schijnen en met een graad of 20 op de thermometers is bijzonder aangenaam voetbalweer. 

Tussen alle wedstrijden door wordt er van alle teams een teamfoto gemaakt die gedeeld kan worden met de achterban. Wat ook opvalt, zijn de familierelaties in de verschillende teams waardoor het toernooi ook een beetje het karakter heeft van een familie toernooi. Zo zijn er teams met ouders en kinderen en zelfs de derde generatie komt voor met ouder, kind en kleinkind. Prachtig om dit allemaal mee te maken. De wedstrijden zelf blijven het aankijken meer dan waard. Er zijn mooie acties en technische hoogstandjes te zien maar ook onwaarschijnlijke missers. Het aanstekelijke enthousiasme in de recreatieve is mooi om te zien en ook een voorbeeld hoe dat sport verbroederd.  

In de recreatieve poule blijken vooral De Zwevende Vogels en Gospel for Europe het spelbeeld te bepalen terwijl in poule A, van de competitieve competitie, het spannend blijft tot de laatste wedstrijd wie er 2e wordt achter de Christelijke Jongelieden. De laatste poule wedstrijd tussen Baltena en De Snickers moet de beslissing brengen. Baltena heeft aan een gelijkspel voldoende om door te gaan. De ploeg komt zelfs nog met 1 – 0 voor maar moet in de slotfase toch met 1 - 2 buigen voor De Snickers die hierdoor ook naar de kruisfinale gaan.

In poule B zijn de verschillen iets kleiner en zijn uiteindelijk FC Berbatov en De Bovenkamer de ploegen die doorgaan naar de kruisfinales. Tussen de wedstrijden door blijft het geheel een gezellige aanblik bieden met overal pratende mensen of lekker op het fraaie club terras iets drinken en/of eten met elkaar. Daarnaast is er, voor de echte voetballiefhebbers, ook nog de mogelijkheid om in het clubhuis van VVIJ de WK wedstrijd België – Tunesië te volgen. Geheel in lijn met de scores op het toernooi wordt er ook in deze wedstrijd volop gescoord. 

De finale in de recreatieve poule gaat tussen De Zwevende Vogels en Gospel for Europe. Laatstgenoemde ploeg, die dit jaar voor het eerst deelneemt aan het toernooi kaapt direct de winst weg. Na een spannende wedstrijd winnen ze met 1 – 0.  

De kruisfinale wedstrijd tussen FC Berbatov en De Snickers gaat gelijk op. Beide ploegen geven weinig kansen weg en zo blijft het spannend wie het potje uit gaat halen. In vrijwel de laatste minuut scoren De Snickers de winnende treffer zodat zij naar de finale gaan. In de andere wedstrijd tussen Christelijke Jongelieden en De Bovenkamer zijn het de Christelijke Jongelieden die in de beginfase de wedstrijd dicteren maar moeilijk een gaatje kunnen vinden in de hechte defensie van De Bovenkamer. Naar mate de wedstrijd vordert komt De Bovenkamer er ook regelmatig uit zonder tot echte kansen te komen. Ook hier komt de winnaar in de slotfase naar voren want 3 minuten voor tijd scoort Christelijke Jongelieden de winnende treffer zodat de finale gaat tussen Christelijke Jongelieden en De Snickers. In de poule wedstrijd werd het 1 – 0 voor de Christelijke Jongelieden. 

In de finale laten De Snickers het initiatief aan Christelijke Jongelieden. Die laten de bal rondgaan en loeren op een foutje achterin bij De Snickers. Maar doordat De Snickers met veel mensen achter de bal spelen blijven de ruimtes klein en lukt het Christelijke Jongelieden niet om een bres te slaan in de hechte defensie van De Snickers zodat de wedstrijd in 0 – 0 eindigt en strafschoppen het verschil moeten maken. Het betreft in principe een serie van 3 strafschoppen per team. Beide teams schieten de eerste vijf strafschoppen binnen. De laatste strafschop van De Snickers wordt echter jammerlijk gemist door Ardon de Waard waardoor Christelijke Jongelieden de winnaar zijn in de competitieve competitie. Speaker Bastiaan heeft er wel een verklaring voor waarom de strafschop werd gemist “je moet nooit een verdediger een strafschop laten nemen”. Dat is in ieder geval duidelijk en een les voor volgend jaar zullen we dan maar zeggen. 

Zo komt er rond 17.00uur een einde aan dit prachtige toernooi waarvan gedurende de dag filmbeelden (voor een promofilmpje voor de 5e editie) en foto’s  zijn gemaakt. Het is zeker de moeite waard dit nog eens te belijken. Deze zullen worden toegevoegd aan het verslag. Ook was er deze dag weer volop gelegenheid om een sportbijbel mee te nemen en deze in je familie en/of vriendenkring uit te delen om zo het goede nieuws van het Evangelie te delen en ook de ervaringen van de verschillende sporters van wie het verhaal ook in deze bijbel is opgenomen.

De prijzen worden uitgereikt en er is ook een speciale aanmoedigingsprijs die naar de familie Fieten gaat (team Buitengewoon) omdat hier 3 generaties vertegenwoordigd waren. De dag wordt afgesloten met een dankgebed.

Het toernooi is inmiddels een blijvertje binnen de activiteiten van Geloofshelden en staat inmiddels ook bij veel teams op de kaart. Wellicht kunnen ze volgend jaar nog meer mensen enthousiast maken in hun omgeving zodat we nog enkele teams meer kunnen verwelkomen. Verder bedanken we natuurlijk voetbalvereniging VVIJ voor het kosteloos beschikbaar stellen van hun fraaie accommodatie en de prachtige korting op consumpties voor eigen gebruik. Alles was perfect voor elkaar en geregeld en ook de onderlinge samenwerking was voortreffelijk, waarvoor dank! Verder bedanken we onze sponsoren van deze dag te weten Ralph Sports, Plezier en Spel en Dekker Creatieve Media en Druk. Daarnaast de mensen en organisaties die één of meerder veilingstukken ter beschikking hebben gesteld. Ook een woord van dank aan de scheidsrechters van deze dag mag niet ontbreken. 

Maar de echte winnaars van vandaag zijn de goede doelen want de opbrengst van dit benefiettoernooi is maar liefst € 5.805,70 waarvan dus 70% naar Buurtgezinnen.nl - IJsselstein gaat en 30% naar Cross Culture - Nieuwegein. Het betreft de volledige opbrengst want de kosten van deze dag neemt de stichting Geloofshelden voor zijn rekening.

De 5e editie hopen we te houden op zaterdag 29 juni. Zodra de datum definitief is zullen we dit communiceren.

Als laatste willen we alle deelnemers bedanken voor jullie aanwezigheid want zonder jullie zou er geen toernooi en ook geen opbrengst zijn. Onze dank is heel groot!

Financieel overzicht
- Inschrijfgeld: € 1700
-Giften/collectebussen: 224,55
- 30% bovenop de kantineomzet: 431,15
- Veiling: € 3450
Totaal: € 5805,70

Veilingstukken
-
Nederlands 11-tal shirt Ruud van Nistelrooy: € 420
- Willem II shirt Edwin Linssen: € 150
- 2 kaarten PEC Zwolle (wedstrijd naar keuze): € 310
- 2 kaarten PEC Zwolle (wedstrijd naar keuze): € 300
- 2 VIP kaarten GVVV (wedstrijd naar keuze): € 140
- 2 kaarten Quick Boys (wedstrijd naar keuze): € 210
- 2 kaarten Quick Boys (wedstrijd naar keuze): € 140
- Officiële senioren wedstrijdbal: € 135
- Nieuwe voetbalschoenen New Balance (t.w.v. 190): € 215
- Keeperhandschoenen Marc Andre Ter Stegen: € 375
- Weekend Schaapskooi Doorn (6 personen): € 400
- B&B Vorden (1 nacht, 2 personen): € 200
- Weekje kamperen Schoonloo (gezin): € 110
- Aanwezig bij Live uitzending ‘Dag van morgen’ (Groot Nieuws Radio): € 165
- 3 uur kanoen op de Eem (2 personen): € 90
- 3 uur kanoen op de Eem (2 personen): € 90
Totaal: € 3450