Gister werd op het terrein van voetbalverenging CJVV te Amersfoort, op initiatief van Geloofshelden, een benefiet voetbaltoernooi georganiseerd waarvan de opbrengt ten goede komt aan de 3-jarige Sijmen den Hartog die een zeldzame vorm van kinderkanker heeft.

Door: Piet den Ouden (gastcorrespondent)

Onderaan het artikel: een aantal foto's (meer foto's volgen spoedig)

Voorbehandeling moet de familie den Hartog een half jaar naar Amerika waar de kans op genezing met 20% kan worden vergroot. De behandeling van Sijmen wordt vergoed door de ziektekosten verzekering maar alle overige (verblijfs)kosten van de familie moeten zelf bekostigd worden.

De familie den Hartog woont in Sprang – Capelle (Noord Brabant). Vader Erik den Hartog heeft in zijn voetbal carrière onder meer gevoetbald voor SVW uit Gorinchem en Woudrichem. Op dit moment speelt hij bij SSC’55 in Sprang Capelle. 

Tijdens het PCC zaalvoetbal toernooi in december 2014 te Gorinchem ontstonden de eerste contacten tussen een  medewerker van Geloofshelden en de Stichting Vrienden Voor Sijmen, die deze Stichting hebben opgericht om Sijmen en gezin te steunen en naar de USA te krijgen. Tijdens de, een week durende, tournee van het Moldavische top zaalvoetbalteam Atletiko Chisinau medio februari j.l. werd er tijdens de oefenwedstrijden en clinics ook aandacht gegeven en gecollecteerd voor de Stichting Vrienden Voor Sijmen.  Later kwam er een Gods verlangen om iets te gaan organiseren voor Sijmen met dit toernooi als gevolg.

De opbrengst van vandaag komt volledig ten goede aan het goede doel. Naast de sponsor inleg van € 100 per team zal een deel van de kantine opbrengst naar het goede doel gaan. Tevens wordt er aan het einde van toernooi nog een veiling gehouden met voetbal relikwieën. 

Aan de toernooi oproep hadden 7 voetbalteams, met spelers uit alle delen van het land, gehoor gegeven. Voorafgaand aan het toernooi werd er een gebed uitgesproken door Tijmen Stuut, mede organisator van het toernooi.

Onder een heerlijk zonnetje trapten de teams om even over half één voor de wedstrijden. Tussen de wedstrijden spraken we met verschillende vertegenwoordigers van de teams over hun drijfveer en hun (sportieve)ervaringen op tijdens deze middag.

Voor het Nederlandse Politieteam spraken we met bondscoach Patrick die aangaf dat één van de spelers was benaderd door Geloofshelden. Een groeps app met een oproep deed de rest en een ploeg was snel gevormd. Het doel spreekt voor zich zeker ook voor de politie die een grote sociale functie vertegenwoordigt in de maatschappij en zich op deze manier ook weer positief kan onderscheiden. De ploeg werd gesponsord door café bar Bloemstede uit Maarssenbroek. 

Bij FC Bal op het Dak spraken we met speelster Birgit en zij waren benaderd tijdens een toerustingsweekend van Geloofshelden. Deze toerustingsweekenden gelden als voorbereiding op de sportkampen die ook deze zomer weer worden georganiseerd door Geloofshelden. Ook voor dit team spreekt het voor zich om gehoor te geven aan de oproep om geld in te zamelen voor Sijmen. Tevens is het een goede gelegenheid om elkaar weer onderling te ontmoeten. Het team zelf is een sportieve mix van dames en heren.

Ook bij de the Busby babes verliep het contact via het toerustingsweekend zo vertelde Janneke ons. Uiteraard wilde men graag meedoen gezien het goede doel waarvoor gespeeld mocht worden. Spelers en speelsters kwamen uit verschillende delen van het land bij elkaar en zo vertelde Janneke het is ook leuk om op deze manier sportief bezig te zijn.

Halverwege de wedstrijden zien we het Nederlands Politieteam de ranglijst aanvoeren met Flowmotive als goede 2e maar ook de andere teams zijn zeker nog kansrijk in het vervolg van dit goed georganiseerde toernooi.  

Van het Flowmotive team spraken we met Rombert. Het team had van het toernooi gehoord en direct ingeschreven toen men zag voor welk doel er werd gespeeld. Voor Rombert, die zelf van dichtbij een vergelijkbare situatie heeft meegemaakt, was dit natuurlijk een extra stimulans om mee te doen.

Voor de 5e wedstrijd spraken we met teamleden van HGJV (interkerkelijke jeugdvereniging) 1 en 2 uit Genderen waarvan enkele leden ook dit jaar weer leiding geven aan de sportkampen. Namens HGJV 1 spraken we met Levi die de 1e wedstrijd, met zijn team, verloor maar daarna de volgende 2 wedstrijden wist te winnen. Hij geeft aan dat na de 1e wedstrijd het begon te lopen en iedereen staat nu op de juiste plaats en we hebben de goede opstelling. Met nog 2 wedstrijden te gaan zit de 2e plaats er nog in. Met name de slotwedstrijd tegen HGJV 2 leeft binnen het team.

Vanuit HGJV 2 spraken we met Jeroen die aangeeft dat het de 1e wedstrijd lastig was om tot de juiste opstelling te komen. Wel had de ploeg een paar trainingen georganiseerd om iedereen aan elkaar te laten wennen maar dit bleek niet genoeg te zijn om er direct te staan. De resultaten zijn niet belangrijk zegt Jeroen het gaat om het goede doel daarvoor zijn we hier. En het is heel gezellig zo met elkaar en ook zijn team kijkt uit naar “de topper” tegen HGJV 1.

De 5e ronde heeft een paar interessante wedstrijden. De wedstrijd HGJV 1 tegen Flowmotive heeft als inzet de 2e plaats. HGJV 1 neemt de leiding in de wedstrijd en keeper Levi houdt lang de nul maar moet in de slotfase toch capituleren. De ploeg moet meer risico nemen en krijgt door scherpe counters van Flowmotive het deksel op de neus met 1 – 3 waardoor zij de 2e plaats vast in handen nemen.

De andere wedstrijd die de aandacht trekt is die tussen HGJV 2 en FC EGS Soest. Laatstgenoemde ploeg heeft de eerste 4 wedstrijden verloren maar pakken nu met 2 – 1 de eerste winst. De ploeg bestaat uit allemaal jeugdspelers onder de 15 jaar. Na de wedstrijd spraken we met Luuk en hij vindt het een erg leuk toernooi. Via hun leider Arjan zijn ze op dit toernooi gekomen. Zelf heeft hij ook sportkampen van Geloofshelden bezocht en kan het iedereen aanraden. De kampen zijn heel leuk en je bent veel bezig met voetbal maar ook met bijbelstudies. En ook hij omarmt het goede doel waarvoor we vandaag bij elkaar zijn.

De laatste wedstrijdronde geeft nog een paar interessante ontmoetingen. Zo staan Flowmotive en het Nederlands Politie team tegen over elkaar. Flowmotive staat 2 punten achter zodat bij winst de toernooizege binnen is. Maar het Politieteam laat er geen (kunst)gras over groeien wie het beste is en met 4 – 1 trekken zij aan het langste eind zodat zij de winnaar zijn. Daarnaast hebben de we Genderense clash tussen HGJV1 en HGJV2. Ook hier is een duidelijke winnaar en wel HGJV 2 wat met 4 – 1 de beste ploeg uit Genderen is. Na deze wedstrijden kunnen we de balans opmaken en komen we tot de volgende eindstand van dit geweldige toernooi:

1) Nederlands Politieteam Bloemstede

2) Flowmotive

3) The Busby Babes

4) HGJV 1

5) HGJV 2

6) FC Bal op het Dak

7) FC EGS Soest.

De 9-jarige Iedar (Nederlands Politieteam), spelend in de E1 van Spakenburg, wordt topscoorder van het toernooi met 10 doelpunten.

Na afloop spelen we nog een wedstrijd tussen het team van Geloofshelden, in een compleet nieuwe outfit, met onder andere Bert Konterman (o.m. Feijenoord, Glasgow Rangers en Nederlands elftal) en Ardon de Waard (ex Heerenveen) in de gelederen en een toernooi team met deelnemers van alle teams waarbij het Nederlands Politieteam de grootste bijdrage levert. De finale wordt op een heel veld gespeeld en is 2x 17,5 minuut. Na een gelijk opgaande 1e helft, waarin niet wordt gescoord is, het het toernooi team wat na rust de score opent uit een counter. Een voorsprong die uiteindelijk niet kan worden vastgehouden want 2 minuten voor tijd komt de gelijkmaker er toch van de Geloofshelden in dit zeer sportieve duel. In de allerlaatste seconden van de wedstrijd krijgt het toernooiteam nog een grote kans maar er wordt niet gescoord zodat we afsluiten met een 1 – 1 eindstand. Penalty’s moeten dus uitwijzen wie de winnaar wordt. Uiteindelijk wordt het toernooiteam winnaar door de strafschoppenserie met 5 – 4 te winnen.    

De wedstrijden stonden vandaag onder leiding van officiële scheidsrechters met een KNVB licentie. Ook zij werkten belangeloos mee waarvoor dank!!.

Na de prijsuitreiking is er nog een veiling met onder meer een ingelijst jubileum shirt van Sparta (125 jarig bestaan), Shirt Nederlands elftal (met een handtekening van Bert Konterman), kaarten voor de wedstrijd PEC Zwolle – Ajax op 29 november, Ingelijste gesigneerde foto van Memphis Depay, Voetbal International Derby Star bal, Shirt Ajax van John van Loen met handtekening, Shirt John van Loen, FC Utrecht uit met handtekening, Boek Rood/blauwe Derby van Spakenburg en nog een aantal zaken. Dit alles is belangeloos beschikbaar gesteld. De toppers in de veiling zijn het gesigneerde shirt van John van Loen met een opbrengst van € 140 en de 4 kaarten voor PEC Zwolle – Ajax voor € 165. Ook de opbrengst van de gesigneerde foto van Memphis Depay met € 62 mag er zijn. Het ingelijste 125 jarige Sparta Rotterdam shirt met handtekeningen alsmede John van Loens blauwe AMEV FC Utrecht shirt zal via internet fora geveild gaan worden! Of als je dit leest en belangstelling om te zorgen dat deze artikelen heel veel geld voor Sijmen en zijn gezin gaan opleveren neem dan contact op met b.manschot@geloofshelden.nl

Ook een woord van dank aan alle sponsors van vandaag te weten Voetbalcity uit Almere, Dekker Creatieve Media & Druk (voor alle PR uitingen), AZ – Reclame de Vries uit Nieuwegein (sportprijzen), Frame Your Sport Moments uit Nieuwegein (veilingstukken), Sportwears in Beweging uit Nieuwegein (kleding) en niet te vergeten natuurlijk voetbalvereniging CJVV uit Amersfoort voor het beschikbaar stellen van hun accommodatie en een deel van de kantine opbrengst.

De foto’s zijn gemaakt door Elke, waarvoor dank!

De totale opbrengst van deze dag gaat door dit alles toch wel richting de € 1.600 en dat is natuurlijk een FANTASTISCH bedrag!!

Al met al kunnen we terugzien op een zeer geslaagd toernooi waarvan de opbrengst zoals gezegd geheel ten goede komt van Sijmen den Hartog, en zijn familie, die nu in Amerika zijn voor verdere behandeling van zijn ziekte.             

Tot slot nog iets over de initiatiefnemers van dit mooie initiatief de Geloofshelden: de organisatie heeft als missie: het opleiden tot discipelen van Jezus in de (sport) wereld door getuigen, sportactiviteiten, onderwijs en training. Relatie is hierin de sleutel, sport het speelveld.

Gedurende de zomer worden allerlei sportkampen georganiseerd met veel verschillende sporten. Naast het sporten op zich is men bezig met het geloof en ook komt een (ex) sporter langs om te spreken over zijn ervaringen. Ook de toffe avondprogramma’s en niet te vergeten de gezelligheid mogen niet ontbreken op deze sportkampen. Meer info via geloofshelden.nl en info@geloofshelden@.nl.