Op zaterdag 18 juni 2016 werd door Geloofshelden het 2e Benefiet Voetbaltoernooi georganiseerd.

Door onze gastcorrespondent Piet den Ouden

Klik hier voor foto’s.
Er volgt z.s.m. nog een filmpje.

Was vorig jaar het doel Sijmen den Hartog waarvoor de sporters in actie kwamen. Dit jaar is het doel Stichting ALS. Deze stichting heeft als belangrijkste doelstelling het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van en de mogelijkheden ter voorkoming, genezing en toekomstige behandeling van de spierziekte ALS.

Al in oktober 2015 is de organisatie van Geloofshelden begonnen met de voorbereidingen voor dit toernooi. Men heeft toen ook in gebed aan God gevraagd om zelf een bestemming aan te geven waarvoor de sporters zich op deze dag kunnen inzetten. Eén van de leden heeft op zijn hart gekregen om Stichting ALS als bestemming te nemen omdat uit de Geloofshelden gemeenschap de moeder van Birgitta Roos (baanwielrenster) aan deze ziekte leed. Helaas is zij inmiddels enkele maanden geleden overleden. De opbrengst van deze dag komt voor 100% ten goede aan dit doel.

Ook vandaag is de plaats van handeling voetbalclub CJVV te Amersfoort. We willen de vereniging van harte danken voor hun gastvrijheid en support in de organisatie van deze dag. Daarnaast stelt de club een deel van de kantine opbrengsten beschikbaar voor het goede doel.  

Er hebben zich 7 teams opgegeven voor deelname aan het toernooi. Als inleg hebben ze, per team, € 100 ingelegd voor het goede doel. Er is zelfs een team wat nog een inzamelingsactie heeft georganiseerd en zij brengen zo nog een extra gift mee. Er zijn 2 categorieën te onderscheiden te weten de recreatie categorie en de prestatie categorie. Het toernooi wordt afgesloten met een wedstrijd tussen team Geloofshelden tegen het zelf bedachte ‘ALS sterrenteam’, bestaande uit spelers van de deelnemende teams. De teamcaptain, wellicht in overleg met zijn of z’n team, mag één speler aandragen voor deze wedstrijd. De dag wordt afgesloten met de prijsuitreiking en een veiling van sportartikelen.

Om 12.30 uur worden de teams, namens Geloofshelden, welkom geheten door Lourens Fieten die ook deze middag in gebed opdraagt aan God. Tijdens de opening, in de kantine, is er een korte maar heftige regenbui maar gelukkig als de teams beginnen aan de wedstrijden is het weer zo goed als droog. In de eerste wedstrijden regent het ook direct al doelpunten want zo wint Rene Kids Centere met 4 – 1 van De zachte balletje en verslaat LifeWireZ, Team Bappie met 3 – 0. Helaas raakt Rachel, van team UTF, geblesseerd aan haar enkel en kan niet meer verder spelen. Tussen de wedstrijden door spreken we met de teams en vroegen hoe ze van het toernooi gehoord hadden.

De Wittenberg, leefgemeenschap, heeft ook een jongerenwerkers opleiding van waaruit een connectie is met Geloofshelden. Ze staan volledig achter het goede doel en vinden het daarnaast ook goed om samen sportief bezig te zijn. Ondertussen worden de wedstrijden gespeeld en in de 2e wedstrijdronde wint UTF in een spannende wedstrijd met 3 – 2 van Team Bappie.

De zachte balletjes zijn een groep schooljongeren uit Amersfoort en omgeving waarvan één van de jongeren wilde deelnemen aan de sportkampen die Geloofshelden organiseren deze zomer. Op de site zag hij het benefiettoernooi staan en trommelde direct een aantal schoolmakkers op en schreef zich in met het team. Een leuke en enthousiaste groep jongens die ook hun op hun zaterdagmiddag voetballen voor het goede doel, Klasse toch!!

De wedstrijden gaan verder en er wordt fanatiek gespeeld om de punten binnen te halen. Na 3 wedstrijden gaat het team van HGJV aan kop zij hebben alle wedstrijden gewonnen tot dat moment. Vorig jaar deden ze ook mee en één van de spelers is ook actief binnen de stichting, waardoor de link snel is gelegd en ook bij deze club jongeren spat het plezier eraf.

Het team van Rene Kids Centre danken hun naam aan Rene Ruitenberg die ook al lang verbonden is aan Geloofshelden en zelf ook actief is binnen de lijnen. Een aantal jongeren heeft ook de afgelopen jaren zelf meermaals deelgenomen aan de voetbalkampen zodat ook zij een warme band hebben met de organisatie. Het weer heeft zich inmiddels prima hersteld en zon en wolken wisselen zich af.

Het geheel wordt prima aan elkaar gepraat door Bastiaan Manschot die ook uitstekend de tijd bewaakt en de scores verwerkt, samen met Gerrit-Jan van Heemst voormalig VI(Voetbal International) journalist en schrijver van het boekje “God op de Middenstip” uit juni 2014, zodat de teams na elke wedstrijdronde weten hoe ze ervoor staan.

Halverwege het toernooi is er een grotere pauze zodat de teams zich goed kunnen voorbereiden op het 2e deel van het toernooi waarin de beslissingen gaan vallen. In de kantine zijn er collectebussen voor het goede doel te vinden en is er de gelegenheid om iets te drinken en te eten. De kantine wordt vandaag voortreffelijk gerund door het gezin van voorzitter Paul Tulp waarvoor dank.

In de 4e ronde noteren we de grootste uitslag als Rene Kids Centre met lieft 9 – 1 Team Bappie aan de kant zet. Maar ook de uitslag van 5 – 2 tussen LifeWireZ en De zachte balletjes mag er zijn en dat allemaal in een tijdsbestek van 15 minuten wat maar aangeeft hoe schotvaardig sommige teams zijn. Maar niet het resultaat staat voorop vandaag maar vooral ook het gezellig samen zijn met elkaar en je inzetten voor het goede doel dat is waarvoor we het allemaal voor doen deze dag.

We spraken ook met een afvaardiging van Team Bappie wat is samengesteld uit jongerenverenigingen van de Baptistengemeente uit Huizen waarvan één van de spelers al jaren lang actief is voor Geloofshelden. In de 5e wedstrijdronde zien we de wedstrijd tussen de nummers 1 en 2 van dat moment: HGJV tegen Rene Kids Centre. Het gaat er fanatiek aan toe tussen beide teams. Halverwege de wedstrijd staat Rene Kids Centre op een 2 – 0 voorsprong en lijkt de buit binnen, maar de HGJV vecht zich terug tot 2 – 2 waardoor de wedstrijd onbeslist eindigt. Ook LifeWireZ is één van de deelnemende teams en zij zijn via vrijwilligers van Geloofshelden deelnemer bij dit toernooi geworden. Zij spelen met spelers uit Utrecht en Bilthoven en gaan na de zomervakantie als zaalvoetbalteam verder.

Ondertussen gaan we naar de laatste wedstrijden toe en beginnen de prestatieteams zich al wat los te maken van de recreatieteams maar dat is natuurlijk geen verrassing. Eén van de prestatieteams is UTF (United Through Faith) en deze prima voetballende ploeg bestaat uit jongens die straks leiding gaan geven aan de voetbalkampen. De afgelopen periode hebben ze de ploeg samengesteld en zij vinden het belangrijk om straks de jongeren sportief te begeleiden tijdens de sportkampen maar zeker ook om ze te vertellen van Gods liefde en genade. Prachtig om te horen dat ze hun vrije tijd aan dit mooie werk willen besteden.

De laatste wedstrijden zijn inmiddels gespeeld en de eindstand, in de verschillende categorieën, kan worden opgemaakt. Als sportieve afsluiting spelen we nog de wedstrijd tussen het team van Geloofshelden en het ‘ALS sterrenteam’. Na een ruststand van 1 – 0 wint uiteindelijk het ALS sterrenteam met 2 – 3 waarbij alle 3 de doelpunten worden gemaakt door Lourens, één van de talentvolle jeugdspeler van De zachte balletjes.

Nadat iedereen heeft gedouched verzamelen we ons in de kantine voor de prijsuitreiking en de veiling. De winnaar bij de prestatieteams is geworden HGJV uit Genderen en bij de recreatie teams is dat De zachte balletjes geworden. Beiden krijgen uit handen van Bastiaan Manschot een mooie beker. Maar de grootste beker gaat naar het team van De Wittenberg. Zij krijgen namelijk de aanmoedigingsprijs. Ze hebben deze meer dan verdiend vanwege hun grote enthousiasme en onderlinge steun en aanmoediging naar elkaar tijdens de wedstrijden. En dit zonder overwinning.

Daarna beginnen we, onder leiding van Tijmen Stuut, met de veiling wat financieel gezien het hoogtepunt van de dag wordt. We zien diverse shirts van oud eredivisiespelers voor bedragen tot wel € 150 geveild worden. Ook een topper zijn de kaarten die PEC Zwolle beschikbaar heeft gesteld voor de aankomende IJsselderby tegen het gepromoveerde Go Ahead Eagles. De 4 kaarten gaan voor € 320 van de hand. Maar de absolute topper is het wedstrijdshirt wat het Nederlands Elftal droeg in de wedstrijd tegen Frankrijk waarin het afscheid van Johan Cruijff centraal stond. Het shirt van Jordy Clasie bracht maar liefst het bedrag van € 400 op!! Zo bracht de veiling in totaal € 1.665,- op waarmee de totaalopbrengst, inclusief deelnemersgelden en collecte/giften op € 2776,60 uit komt. Dit is bijna een verdubbeling, met hetzelfde aantal teams, ten opzichte van de eerste editie.

Hiermee sloten we dag af. Opnieuw kunnen we terugzien op een meer dan geslaagde dag. We bedanken de deelnemende teams voor hun (sportieve) bijdrage. Ook de scheidsrechters die alle wedstrijden in goede banen hebben geleidt. Natuurlijk alle sponsors die belangeloos de prijzen, het drukwerk, etc. beschikbaar stelden. Uiteraard ook een woord van dank aan alle medewerkers van Geloofshelden voor de organisatie. Bovenal gaat onze dank uit aan God de Vader die in ons nabij was met zijn Geest op deze dag.