Sprekers

content image

Ardon de Waard

Ardon de Waard speelde bij AZ, Heerenveen, Telstar en VVV-Venlo. Ardon is getrouwd met Miranda en ze hebben een tweeling, Naomi en Aron Levi. Vanaf het eerste uur is Ardon gecoached door en betrokken geweest bij Geloofshelden (toen nog Sports Witnesses).

Hij heeft tijdens zijn voetbalcarrière veel tegenslagen meegemaakt. Met hierbij vragen als: Waarom werkt mijn lichaam niet mee en ben ik veel geblesseerd, waarom heeft U mij dan dit talent gegeven? Hoe gedraag ik mij als christen?

Ardon debuteerde als voetballer bij Heerenveen en moest kiezen tussen, zich laten dopen, of met Heerenveen mee naar Roda JC. Hij koos voor God en heeft tijdens dat seizoen niet meer in het eerste team van Heerenveen gespeeld. Door alle gebeurtenissen heen, steeds Gods hand en nabijheid ervaren.

Na zes jaar een commerciële functie bekleed te hebben, is hij nu alweer een aantal jaren werkzaam in het voortgezet onderwijs als docent lichamelijke opvoeding. Daarnaast is hij sinds 2015 bestuurslid van Geloofshelden. In september 2016 is hij benoemd tot directeur van de stichting.

content image

Helena de Haan

Helena is negentwintig jaar, actief als turntrainster en leeft ervoor om Gods Koninkrijk te bouwen. Na het afronden van haar HBO sportopleiding, besloot ze een Bijbelschool te doen. Want, hoewel sport & bewegen altijd haar grote droom was, was er ook iets in haar dat zei: “Volgens mij is er voor mijn leven meer!”. 

Dit jaar, in Sydney bij Hillsong International Leaderschip College, is waar Helena haar roeping ervaarde. “Ik besefte dat mijn leven verbonden was aan het doel van Christus en het verlangen om dit uit te leven groeide. Ik leerde dat je als christen niet langer voor jezelf leeft, maar keuzes maakt waarbij Hij op de eerste plek staat om zo de kerk, Zijn Huis gevestigd te zien worden.” Inmiddels is ze al meer dan zes jaar met bevlogenheid actief als jongerenwerker bij Baptistengemeente Katwijk, heeft ze een post HBO jongerenwerkersopleiding en vier jaar theologie aan het Evangelisch College afgerond. "Mijn verlangen is dat jong en oud een nog geweldigere persoonlijk relatie met Jezus krijgen en dat ze in contact komen met Zijn doel voor hun leven. Ik geloof in hun passie en potentie om de wereld te veranderen.” Daarbij sluit ze graag aan bij de belevingswereld van de mensen tegen wie ze spreekt. “Sport is iets waar iedereen wel iets mee heeft en het dus begrijpt."

Bert Konterman

Samen met zijn vrouw Henriëtte wonen ze met hun drie kinderen, waarvan een tweeling, in een dorpje vlakbij Harderwijk. Van SC Rouveen ging hij naar FC Zwolle, Cambuur, Willem II, Feyenoord, Glasgow Rangers en Vitesse. Ook speelde hij 12 interlands voor het Nederlands elftal. Bert is momenteel trainer van FC Twente onder de 19 en assistent trainer bij Jong FC Twente. 

In de zesde klas van de lagere school werd Rouvener Konterman erg aangesproken. Zijn opvoeding was al gelovig, maar door een leraar van school die pakkend over God kon vertellen, kreeg de voetballer het besef dat hij zijn leven aan het geloof wilde wijden. 

In Glasgow maakte hij er geen geheim van dat hij bouwt op zijn geloof. "Ik zie het zo. Ik heb nu eenmaal de kwaliteiten gekregen van de Heer om te voetballen en in die sport wil ik het geloof ook uitdragen. Iemand die goed kan schrijven, doet het via de pen, ik via de schoen, bij wijze van spreken. Ik spreek er ook openhartig over en dat wordt ook gerespecteerd. Zo kom ik ook zelf in balans."

Jan Maarten Heideman

Jan Maarten Heideman is al jarenlang een topper in het marathonschaatsen, staat bekend om zijn eindsprint. Heeft de meeste overwinningen van alle marathonschaatsers op zijn naam staan.

Jan Maarten is getrouwd met Esther en ze hebben drie dochters. Hij is één van de initiatiefnemers van de kerkdienst in Techendorf (Weissensee, Oostenrijk). De Weissensee staat bekend om de Alternatieve Elfstedentocht. Jaarlijks komen daar 7000 schaatsers bij elkaar. Jan Maarten heeft een eigen gemaakte DVD met unieke schaatsbeelden o.a. van de wisselschaats. Daarnaast is hij vernieuwer in het schaatsen met o.a. het haaienpak, verenpak, wisselschaats en warmteschaats.

Geert Plender

Geert Plender won in zijn debuutjaar (2006/2007) als marathonschaatser meteen een wedstrijd. In 2013 werd hij 2e op de Alternatieve Elfstedentocht en hetzelfde jaar werd hij derde in het algemeen klassement. Hij won ook al eens de nationale skeelercompetitie en kwam voor Nederland uit op Europese- en Wereldkampioenschappen. In maart 2014 besloot Geert te stoppen en sindsdien is hij als freelancer fulltime bezig met communicatie.

Sporten werd hem van huis uit met de paplepel ingegoten, net als naar de kerk gaan: "Maar op een moment heb ik toch echt zelf de keuze gemaakt. Ik wilde niet meer naar de kerk gaan, gewoon om maar naar de kerk te gaan. Als er een God bestond, wilde ik Hem graag ook écht ontmoeten."
 
“Ik ben beschermd opgevoed, maar door de sport heb ik ook de wereld gezien en dat wat de wereld te bieden heeft. Dat heeft mijn geloof juist versterkt, want ik zie dat God veel meer geeft dan al het aardse ooit kan geven. Liefde vooral, en een bestemming. Veel mensen denken dat het geloof een ballast is, ik dank God dat Hij mij heeft laten zien dat het juist vrijheid geeft!”

Jesse de Haan

Jesse de Haan, 'de fietsende dominee' is geboren in Dalfsen, maar inmiddels werkzaam als voorganger in Maastricht. Na een periode van topsport in het wielrennen en een Master in de theologie (ETF in Leuven) ligt de focus nu geheel op de gemeente.

Wielrennen ging mij altijd al beter af dan schaatsen. In de zomer reed ik de jongens voorbij die mij in de winter voorbij schaatsten. In de sportwereld kon ik getuigen van Jezus. Het beroep ‘dominee’ sprak niet echt tot mijn verbeelding en ik was ook niet van plan om dat te worden. Toch heeft God mij er voor geroepen. Jesse heeft ook een passie voor leiderschapsontwikkeling en mensenrechten.

Waar ik woon is het prachtig, maar al het (verborgen) leed in de wereld onthutst me. Daarom zien we uit naar de hemel, maar hier op aarde kunnen we alvast ons best doen, Jezus’ voorbeeld inspireert me!

Henri Ruitenberg jr.

Al vanaf jongs af aan is Henri Ruitenberg betrokken bij de sport. Door zijn vader, Henri senior, kwam hij al vroeg in contact met het schaatsen. Sporten was voor hem dan ook een dagelijkse bezigheid: “de snelheid die je ontwikkelt op twee van die dunne ijzers vind ik prachtig”.

Henri is in maart 2010 gestopt met topsport om andere uitdagingen in het leven aan te gaan. Samen met Jakobien en hun 2 kinderen, Lucas en Daan, woont hij in Kampen. Sinds 2015 is Henri ook bestuurslid van Geloofshelden.

Sporten staat niet meer op nummer één in zijn leven. Henri komt uit een gelovig gezin. Na het overlijden van zijn moeder leerde hij de liefde van God kennen. Er ging een nieuwe wereld voor hem open. God liet hem zien dat er meer was dan sporten, dat er meer was dan altijd maar met je eigen ik bezig te zijn. “God staat bij mij op nummer 1; Hij laat me zien waar het leven om draait, Hij is de enige die mij de echte innerlijke rust geeft en bij wie ik kan schuilen. God laat me de waarheid zien door de bijbel, en dat ik door het offer van Jezus dagelijks bij de vader kan komen. Door de genade mag ik Hem dagelijks zoeken, aanbidden en gehoorzamen in liefde, omdat Hij het beste met me voor heeft. Een relatie met Jezus is geen sprookje zonder tegenslag, maar eindigt wel bij de Vader die me elke dag kracht geeft om door te gaan.

Het doel van Henri is duidelijk, door zijn sportervaring heeft hij te maken gehad met tegenslagen, afzien, strijd leveren en uiteindelijk weer rust vinden en herstellen. Deze strijd heerst ook in het geloofsleven. Met zijn getuigenissen wil Henri de liefde van God aan de mensen uitdragen en dat ieder mens de liefde, troost en vergeving van God mag ontvangen. “Dagelijks God zoeken en van Hem leren is mijn doel, mijn enige waarheid, Hij leidt mijn leven en het is mijn streven om zijn liefde bekend te maken aan de mensen die hem nog niet kennen.”

Rene Ruitenberg

René is getrouwd met Mirjam en ze wonen samen met hun drie kinderen Thom, Roos en Merel in Elburg. Na 25 jaar actief te zijn geweest als marathonschaatser en een seizoen als coach, heeft René begin 2013 een punt gezet achter zijn schaatscarrière. Hij heeft een groot verlangen om de sportwereld maar ook (kerkelijk) Nederland te vertellen over het Evangelie.

Als radicale christen heeft René het verlangen om in het centrum van Gods wil te verkeren. Hij wil gaan voor Go(u)d met Geloofshelden. Hierbij stelt hij de eenheid in Christus centraal. Het gaat om Hem! 

Met zijn spreekbeurten in kerken en gemeenten wil René (lauwe) christenen (weer) in vuur en vlam zetten voor hun Heer. Zodat zij een verlangen krijgen om werkelijk Zijn plan voor hun leven te ontdekken en daaruit te leven.

Kees Langeveld

Kees Langeveld is atleet, getrouwd met Ellen en woonachtig in Enschede. Hij is afgestudeerd HTS werktuigbouwer en werkt momenteel als Engineer WTB in de proces techniek. 

Een aantal jaren geleden draaide Kees goed mee in de top 10 van Nederlandse meerkampers. In 2011 werd hij nog 3e op het NK en mocht hij vervolgens ook mee doen aan internationale wedstrijden. Inmiddels houdt kees zich alleen nog bezig met de onderdelen: discus, speer en kogel.

Kees realiseert zich dat sport belangrijk is, maar niet het belangrijkste in deze wereld. Een relatie met Jezus Christus staat bij hem op nummer één. Met dat als goede mentale basis kan hij zich inzetten om de vele trainingsuren te doorstaan en een getuige van Jezus Christus te zijn op de plekken waar hij komt. Dit is niet altijd even makkelijk en gaat samen met de nodige ups en downs. Kees is een jongeman die enthousiast over zijn geloof en de atletieksport kan praten.

Tjeerd Korf

Tjeerd is op dit moment niet beschikbaar om te spreken. Zodra dit weer het geval is, melden wij dat op deze plek.

Tjeerd is getrouwd met Christien en samen hebben ze 2 kinderen, Joël en Eline. Een van zijn favoriete bezigheden is het luisteren naar gospelmuziek. Hij is een echte kenner, vooral jeugd zal dit aanspreken.

Als voetballer ging Tjeerd via Flevo boys (Emmeloord) naar FC Zwolle, waar hij doorbrak en het zelfs tot Jong Oranje schopte. Daarna speelde hij Excelsior en BV Veendam, waar hij besloot te stoppen. Inmiddels staat hij voor de klas en speelt hij op het hoogste niveau in het amateurvoetbal bij SC Genemuiden.

Tjeerd snapt niet waarom er zoveel sporters geheimzinnig doen over hun geloof: “Iedereen respecteert mij. Mijn medespelers zeggen: ‘goed dat je het hebt aangegeven.’ Het heeft zelfs voordelen. Nu men weet dat ik gelovig ben hoor ik vaak: ‘als jij hier niet stond, had ik echt gevloekt!’ Zo kom ik ook weer beter in m’n vel, waardoor ik beter ga voetballen.” 

Levi Risamasu

Levi is op dit moment niet beschikbaar om te spreken. Zodra dit weer het geval is, melden wij dat op deze plek.

Levi heeft vanaf zijn 10e de jeugd opleiding bij Feyenoord doorlopen. Daarna is hij zijn carrière begonnen bij NAC Breda. Verder speelde hij bij AGOVV Apeldoorn en Excelsior. 

Levi is getrouwd en woont samen met zijn vrouw en dochter in Capelle aan den IJssel. Samen zijn zij tienerleiders van de jeugd in hun gemeente. Als zoon van een voorganger wist Levi van kleins af aan dat hij later profvoetballer en evangelist wilde worden. Na negen jaar in het betaald voetbal is de droom om het evangelie te verspreiden steeds sterker geworden. Hij doet dit door zijn getuigenis te geven als ex-topsporter maar ook door het woord te openen. En jong en oud te bemoedigen en te inspireren vanuit het woord.

Levi heeft het verlangen dat de persoon van de Heere Jezus meer en meer centraal mag staan in de levens van mensen. Zodat er een generatie zal opstaan die net als een Paulus kan zeggen "Wees  navolgers van mij, zoals ik navolger van Christus ben".